Kläckning

Att kläcka fram kycklingar är något av det roligaste som finns, och det känns som ett litet mirakel varje gång kycklingarna kommer fram!

Är man intresserad av utställning är det bra att ha många kycklingar att välja från inför det fortsatta avelsarbete.

Avelsgrupp

Det rekommenderas oftast att man har flera (minst två) grupper i avelsarbete för att få fram utställningsdjur av en ras. Dessa sätter man samman av de bästa tillgängliga djuren. Det gäller att ha långsiktiga mål och vara tålmodig, det kan ta flera generationer att få fram de egenskaper som man önskar. Naturligtvis är det också av vikt att man för noga anteckningar så att man sedan kan se vilka föräldrapar (tupp och hönor) som gav bästa resultatet. Att kläcka ett stor antal kycklingar ger också bättre underlag för att välja ut de bästa exemplar.

Använd gärna Datablad kläckning för att dokumentera dina kläckningar. (Excel format, spara ner på din dator)

Att välja ägg

Ägg för ruvning bör vara välformade, släta, jämna och normalstora ägg, alltså inte för små och inte för stora för den rasen. De ska också ha normal form – det finns en risk att luftfickan kan flytta sig om ägget är för runt – och kycklingen dör. Väljer du ovanligt stora ägg, kan det hända att kycklingen inte kommer ut, eftersom den inte fyller ut ägget och kan spräcka det inifrån. Väljer du istället för små ägg, kan skalet bräckas för tidigt. Ett deformerat ägg, eller ett med allt för tunt och skorvigt skal, kan också skadas under ruvningen. Ägg från 2-3 åriga höns ger oftast starkare kycklingar än från 1-åringar. Nedan finns en bild på vad som händer i ägget under dag 1-20 för höns, där äggen i regel kläcks den 21 dagen.
Kycklingens utveckling
Den fantastiska utvecklingen! Med tillåtelse från www.cobb-vantress.com.

 

 

Kläckningen

Det är inte svårt att kläcka fram kycklingar, och föreningen har en helautomatiskt kläckare du kan hyra som tar 42 vanliga hönsägg. Det ser till att temperatur och fuktighet håller sig inom det rekommenderade området, samt att äggen vändes regelbundet. Vanligtvis avslutar man vändningen den 18 eller 19 dagen, så att kycklingen får möjligheten att orientera sig och påbörja arbetet med att ta sig ur ägget. Det görs genom att kycklingen har en liten ”tand” ytterst på näbben som gör att äggskalet försvagas inifrån.  Denna ”tanden” tappar kycklingen bara dagar efter att den har kläckts.

Den första tiden

Kycklingarna kan mycket väl vara kvar i kläckaren ett dygn efter att de kommer ut från ägget, gulan ger tillräckligt med näring den fösta tiden.

Jag brukar sedan ta ut mina kycklingar i en mindre inhägnad i pannrummet där de har extra värme i form av värmelampa eller värmetak.  Det har tillgång till vatten och ett startfoder för kycklingar. De växer otroligt snabbt, och bara efter några dagar kan man se fjäderpennorna som börjar växa fram. Jag brukar inreda med små sittpinnar, och förvånansvärt tidigt tar kycklingarna sig upp och verkar trivas bra i sin lille värld!

Värmen reduceras gradvis, till exempel vid att flytta värmelampan allt längre upp, och tas bort helt efter ca 4-6 veckor. Detta beror naturligtvis på vilken årstid du kläcker på.

Texten bygger, fritt oversatt, från boken ”Storey´s Guide to Raising Chickens” ISBN 978-1-60342-496-1. Rekommenderas!

Storey´s guide to Raising Chickens

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.