Smittskydd

Smittskydd handlar om alla åtgärder som syftar till att förhindra att sjukdomsframkallande mikroorganismer kommer in till hönsen.Det är samma grundläggande principer som gäller: isolering, begränsning av besökare och rengöring.

Den största risken för att introducera smitta i en flock med höns är när de träffar nya fåglar. Det kan vara genom inköp av nya höns eller genom att du tar med dig dina djur till en utställning. Har man möjligheten, bör nya djur hållas i karantän ett par veckor för om möjligt upptäcka sjukdom innan de blandas med dina övriga höns.

Den andra stora faran är besökare. En besökare som kommer in bland hönsen kan bära med sig smitta från andra fjäderfä. För att förhindra detta gäller det att du tänker igenom och sätter upp rutiner för hur man gör när man tar in nya djur till flocken och hur besökare skall uppföra sig.

En tredje viktig sak är att du håller rent i ditt hönshus. Genom rengöring och desinfektion kan du minska antalet mikroorganismer i omgivningen och därmed minska smittrisken.  Minst två gånger per år bör hönshuset göras ordentligt rent, och om möjligt bör all inredning plockas ner och desinficeras.

Svenska Ägg har publicerad en bra och informativ skrift kring smittskydd som du kan hämta här.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.